Medicinski mantili, lekarske bluze i pantalone za studente medicine i stomatologije

Medicinski mantili za srednjoškolce i studente

Već 20 godina imamo odličnu saradnju sa doktorima i studentima Medicinskog fakulteta, Stomatološkog fakulteta i Faramceutskog fakulteta. Veliki broj učenika srednjih medicinskih škola na praktičnoj nastavi nosi naše uniforme. Najjeftinije medicinske uniforme u Srbiji..

Uniforma za medicinsku sestru - tehničara

Ovaj smer je najstariji. Pre skoro 60 godina to su bile lekarske pomoćnice, negovateljice, a nešto kasnije medicinske sestre. Zanimanje Medicinske sestre-tehničara stiče najšire obrazovanje, pa je medicinskim sestrama omogućeno da rade na skoro svim odeljenjima i mestima u oblasti zdravstvene i socijalne zaštite.

Učenici obrazovanje stiču preko opštih i stručnih predmeta. Ovi drugi usko prodiru u sve grane medicine. Izučavaju se preko teorijske i praktične nastave koja se ostvaruje u školskim kabinetima i u klinikama. Teorijsku nastavu iz stručnih predmeta predaju stručni saradnici, lekari specijalisti hirurgije, infektivnih bolesti, internih bolesti, epidemiologije, biohemije, ginekologije, neuropsihijatrije, pedijatrije. Praktičnu nastavu u školi i na klinikama vode viši medicinski tehničari i medicinski radnici sa fakultetskim obrazovanjem. Opšti predmeti su široko zastupljeni, naročito u prve dve godine obrazovanja. Učenici stiču dobro opšte obrazovanje što im omogućava upis na sve fakultete i više škole. Medicinska sestra-tehničar ima najbliži neposredni kontakt sa bolesnikom. Nega bolesnika, ljubaznost, lepa reč su njihov osnovni posao. Oni pripremaju bolesnika za kontakt sa lekarom i izvršavaju naloge dobijene od lekara. Direktno učestvuju u deljenju terapije, uzimanju materijala za laboratorijske analize, vođenju medicinske dokumentacije, pripremi bolesnika za određene medicinske radnje.

Medicinska sestra-tehničar je jedno od najodgovornijih lica za stanje pacijenta, njegove higijene, kao i higijene njegove okoline. U isto vreme ona je i zdravstveni edukator, neko ko neprestano učestvuje u unapređenju zdravstvene kulture svoga okruženja. Jasno je da to mora biti osoba koja je pre svega odgovorna, čovekoljubac i humanista. Prizori koje svakodnevno sreće često nisu prijatni, treba izdržati i saživeti se sa velikom količinom ljudske patnje i nemoći, bolesničkim jecajima i kricima. Ići u medicinsku školu znači prolaziti i kroz jednu veliku školu života u kojoj se stiču iskustva većini nedostupna. Nekada su osmeh i dobra reč mnogo delotvorniji od lekova i to je nešto što medicinska sestra treba da nosi u sebi. Možda zakletva Florans Najtingel to najslikovitije pokazuje (preuzmite ovde). Prve dve godine medicinska sestra-tehničar intenzivno vežbaju u školskim kabinetima koji su solidno opremljeni. To svoje znanje (nameštanje kreveta, lična higijena bolesnika, osnove davanja terapije...) kasnije u 3. i 4. godini proširuju i direktno primenjuju na praksi u skoro svim klinikama Kliničkog centra Niš, Vojne bolnice, Psihijatrijske bolnice, Doma zdravlja... Na praksi je kontakt sa pacijentom neposredan, a rad naših učenika često potpuno samostalan.

Zbog svega rečenog mogućnosti za zapošljavanje su velike. Učenici mogu da rade u svim dispanzerima, domovima zdravlja, ustanovama kućne nege, patronažnim službama, na svim bolničkim odeljenjima. Veliki broj naših đaka uspešno se zapošljava i u inostranstvu gde su priznati i vrlo uspešni radnici.
Ciljevi i zadaci smera su:

* prijem i otpust bolesnika
* staranje o sprovođenju higijenskih principa u radu sa bolesnikom i održavanju higijene prostorija, nameštaja i pribora
* dezinfekcija i sterilizacija pribora, materijala, instrumenata, nameštaja i prostorija
* sprovođenje lične higijene nepokretnih bolesnika
* kontrola vitalnih znakova, priprema za vizitu i praćenje iste
* trebovanje hrane i sprovođenje veštačke ishrane
* sprovođenje odgovarajućih medicinsko - tehničkih radnji
* trebovanje i briga o dopremanju lekova i aplikacija lekova
* pripremanje i uzimanje materijala za dijagnostička ispitivanja
* pripremanje materijala i bolesnika za razne dijagnostičke i terapeutske procedure
* priprema materijala i instrumenata za rad u previjalištu
* učešće u izvršavanju dijagnostičkih postupaka (EKG, spirometrija...)
* prijem i zbrinjavanje urgentnih stanja
* vođenje medicinske dokumentacije
* sprovođenje mera preventivne zdravstvene zaštite
* sprovođenje zdravstvenog vaspitanja

Područje zapošljavanja - ustanove za zdravstvenu zaštitu stanovništva, stacionarnog i ambulantnog tipa.